Yöntem Üzerine Konuşmalar -Rene Descartes |
Yöntem Üzerine Konuşma -Rene Descartes |
Eser Adı: Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yazar : Rene Descartes
Tür : Deneme
Yayınevi: ALTER YAYINCILIK - MORPA KÜLTÜR YAYINLARI
Sayfa :
Ek özellik:
Açıklama :
Yöntem Üzerine Konuşmalarda hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün İnceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve "Sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir" diyerek, herkesin, anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.
Kesin olan bir şey var.
Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek.
Şüphe etmek düşünmektir.
Düşünmekse var olmaktır.
Öyleyse var olduğum şüphesizdir.
Düşünüyorum, o halde varım.
İlk bilgim bu sağlam bilgidir.
Şimdi bütün öteki bilgileri bu bilgiden çıkarabilirim.
Tek bildiğim hiç bir şey bilmediğimdir.
Cogito Ergo Sum Je pense, done je suis SİT (Alter Yayıncılık açıklama)
René Descartes’ın 1637’de yayımlanan Yöntem Üzerine Konuşma’sı, dünya felsefe literatürünün en çok ses getirmiş eserleri arasında yer alır. Kitap Avrupa düşünce tarihinin temel taşlarından biridir.
Descartes’ın felsefesine göre; insan görüşleri çeşitlidir ve hiç kimse de doğruyu söyleyememektedir. Ancak herkes doğruyu bulduğunu sanmaktadır. Nesnel fikirlere karşı yoğun bir şüphe duyan Descartes, "2’yi 3’e her ekleyişimde aldanmıyor muyum acaba?" diyerek, öznel yargılardan da şüphe ettiğini gösterir. Descartes’a göre şüphe etmek demek, düşünmek demektir: "Düşündüğümden eminim, zira bundan şüphe etmek için yine düşünmek lâzımdır." Demek ki, şüpheyi şüphe dışına atacak olan tek gerçek, "Düşünme"dir. İşte Descartes’tan başlayan Yeniçağ felsefesinin taşı budur ki, "Madem ki düşünüyorum, öyleyse varım-cogito ergo sum" gerçeği, bu şüphenin zorunlu bir sonucudur. (Morpa Yayın açıklama)
Çevirmenden:
Bu kitapta yöntemle ilgili pek çok sorun ele alınır, ancak yalnızca yöntemin uygulamalı yanıyla ilgilenilir, köklü bir yöntem araştırmasına gidilmez. Kitapta on ikişer kuralı içeren üç bölüm olacaktır. Ne var ki filozof ilk on sekiz kuralı incelemiş, onları izleyen üç kuralı bildirmiş ama incelememiş, kalanına hiç dokunmamıştır.
http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/11/descartes-yntem-zerine-konuma.html
Yorum :
Öncelikle bitiremediğimi (sanırım çok çekici gelmedi, bi sayısalcı olarak felsefe beni çekmiyor galiba) söylemeliyim. Zor bir metin. Sadece okumak değil düşünmek gerektiriyor.
bazı pasajlar: