Kitap Dünyam 'da Ara

3 Eylül 2007 Pazartesi

Afrikalı Leo - Amin Maalouf

Afrikalı Leo-Amin Maalouf

Eser Adı: Afrikalı Leo (Léon I'Africain)
Yazar :Amin Maalouf
Tür : Roman
Yayınevi:Yapı Kredi Yayınları
Sayfa : 337
Ek özellik: (çeviren) Sevim Gündüz Raşa

Açıklama :

Afrikalı Leo, gerçek bir yaşam öyküsünden çıkarılmış düşsel bri yaşamöyküsü: "Bir berberin sünnet ettiği, bir Papanın vaftiz ettiği" Hasan ibn Muhammed el-Vezzan ez-Zeyyati alias/namıdiğer Giovanni Leone de Medici'nin, Leo Africanus yani Afrikalı Leo'nun özyaşamöyküsü yazmış olsaydı yazacağı gibi... ( arka kapak)

Yorum :


Kahramanın din, dil,ırk özelliklerine bakmadan yaşadığı seruveni okumak heycan verici. Bukadarda olarbi dedirten olaylar zinciri. Ne yok ki.. Granada'dan Fas'a,Kahire'ye,İstanbul'a hatta Roma'ya uzanan zorunlu -istekli yolculuklar. Yeni bir yolculukta arkada eş,çocuk,varlık hepsini bırakarak gitmek yeni yerde yeni eşler,çocuklar ve varlıklar elde etmek.

kimiz zaman tüccar ,kimi zaman elçi, kimi zaman köle ,ve hatta Papa'nın korumasında bir oğul. hepsini yaşayan tek kişi. Granadalı bir müslüman Hasan.

Hasan ve hayatını okuyunca başta dediğim gibi onu dilinden,dininden ,ırkından ayrı düşünmeden okunduğunda bir tiksinti,bir aşağılanma ,bir batılı(hristiyan) gibi görülmek istenen bir müslüman görüyorsunuz. Yazar esasen doğulu olmasına rağmen batılı gibi -batılının görmek isteği doğuyu yazmış.

mesala şu cümlelere bir anlam yükleyemedim

-kahraman bir bayanla (türk şehzadesinin dul karısı -Çerkez Nur- ile) buluşacak.
"O gün hiç yüksünmeden cuma namazına gitmedim" (Çerkez Sultan Yılı ,sy:227)

-"Çıldırmamak için çocukluğumun Tanrı'sına günde beş kez namaz kılmaya başladım" (Süleyman yılı, sy:301)

müslümanın diyen birisi bunları yapmazmı elbette yapar ,onun seçimi. ama sanki kitap başta hakiki bir müslüman tipindeki karekteri istediği formata getirmiş gibi geldi bana.

not: tabiki bunlar benim düşüncelerim,farklı bakış açılarıda olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder