Kitap Dünyam 'da Ara

5 Mart 2009 Perşembe

Çiçekler Büyür - Emine Işınsu

Çiçekler Büyür -Emine Işınsu

Eser Adı: Çiçekler Büyür
Yazar : Emine Işınsu
Tür : Roman
Yayınevi: Elips Kitap
Sayfa : 465
Ek özellik:

Açıklama :
Komşumuz Bulgaristan'da sosyalist rejim hüküm sürerken, oradaki soydaşlarımızın yaşadığı baskı ve zulüm hafızalarımızda derin izler bıraktı. En temel insan hakları hiçe sayılarak "tek tipleştirme" sistemli bir şekilde uygulanıyordu.

Emine Işınsu, yaşanan bu drama kayıtsız kalamayan kalemiyle, gelecek kuşaklara çok önemli bir eser bırakıyor. Unutmayalım, unutturmayalım diye.. (Kitabın tanıtımından)

1976'lardan bu yana, Bulgaristan'da yaşayan milletdaşlarımıza, Bulgar Hükümetleri'nin uyguladığı, insanlık utancı politikalar ve kanlı baskılar. İlay, bir küçük kadın, bunlara nasıl karşı koyabilir? ... Gerçi tabancasında tek kurşun kalmıştır ama, silahı kendisine çevirmek, İlay'ın karakterine çok ters bir tutumdur. Oysa, bedenler, beyinler ve sevdalar, bu toprağa gübre olabilir, iş ki çiçekler, her yıl yeniden büyüyebilsin... (antoloji.com)

Yorum :
üniversite 1 de iken okumuştum bu kitabı. Çok hoşuma gitmişti. Geçen gün eski eşyalarımı karıştırıken not aldığım bir kağıdı buldum, kitap dünyamda paylaşmak istedim notlarımı. Kelimesi kelimesine hatırlamıyorum yazdıklarımı mealen diye düşününüz.

şöyle diyordu kahramanlardan birisi: düşünmemize vakit kalmasın diye bizi sürekli meşgul ediyorlardı, okuldan sonra partiler,programlar düzenliyorlardı, eve gidince okadar yorgun oluyorduk ki hemen yatıyorduk. Bulgarların türkleri asimile etme politikası,onları çok çalıştırıp düşünmeye vakit ve mecal bırakmamak.

İdeallerine aşık olan, aşık olamaz, olsa bile ideallerine aşık olana aşık olabilir. İlay'ın dedesi Ilay'a idealleri ve aşkı arasında seçim yapması gerektiğini bu cümle ile söylüyordu. İlay ve Mehmet Ali bu seçimi yapmak durumunda kalıyor.

3 yorum:

  1. biraz önce bitirdim kitabı. yoğun bir duygu karmaşası içindeyim. hiç bir kitap beni bu kadar derinden etkilememişti kim bilir belki de bulgaristan kökenli Rodoplu müslüman bir Türk olduğum içindir. anlatınların hepsi gerçekten uygulanmış zamanında çok şükür ki biz görmedik ve yaşamadık o acıları. Allah yaşatmasın.

    YanıtlaSil
  2. okuduğumda bende aynı şeyleri düşünmüştüm. Nasıl olabilir demiştim günlerce kendime.
    Birde Osmanlı'yı düşündüm. Gittiği yerleri sevgi ile alıyor, sevgiyle yönetiyor ve tüm dini inançların serbestçe yaşamalarına izin veriyordu. öyleki halk Bizans tekfurundansa Osmanlı sarığını tercih ederim diyor.

    YanıtlaSil
  3. İlayın Annnesi hakkında eleştiri yapma şansınız varmı? biraz?

    YanıtlaSil